Karácsony Blog

Ajándékozz élményeket – társasjáték karácsonyra

társasjáték

Karácsonyi játékok az egész családnak

A karácsony hazánkban tipikusan az az ünnep, amikor összegyűlik a család apraja-nagyja, rég nem látott nagynénik és nagybácsik érkeznek látogatóba, s a nagyszülők is unokáik körében szeretnék tölteni ezeket a napokat. Az ilyen alkalmak ideális táptalajt biztosítanak nagy családi viták kirobbanásához. Felszínre törnek az ezidáig lappangó véleménykülönbségek, mélyre temetett sérelmek és a szeretet ünnepe egy csapásra átalakul a veszekedések ünnepévé, a Boxing day egészen új értelmet nyer. Ha szeretnénk elkerülni a csetepatét, muszáj kitalálnunk valamit, ami eltereli a figyelmet a nemkívánatos témákról. Egy jól megválasztott társasjáték kiváló eszköz lehet ehhez.

 

Hogy közelebb kerüljünk egymáshoz a szeretet ünnepén…

A karácsonyi játékok között az egyik legnépszerűbb társas a Pozitivity, ami ugyan az év bármely szakában játszható, de a fent említett problémás helyzetek orvoslására tökéletesen bevethető. A játék lényege, hogy elsajátítsunk olyan technikákat, melyek segítségével a pesszimista szemléletmód optimistává alakítható. A morcos tini, akit ma nem engedtek el a barátaival szórakozni, a Hála-pataknál megállva végiggondolhatja, mik azok a dolgok, melyekért hálás az életben; az egész nap a konyhában gürcölő édesanya az Apró örömök szigetén felidézheti, mi az, ami örömöt okoz számára és miért is éri meg a fáradozás; a Testmozgás-oromnál pedig az egész délután a tv előtt punnyadó nagypapát is felrázhatjuk kicsit. Ha úgy gondolod, van hová fejleszteni a családon belüli kommunikációt (már pedig azt mindig van), ajándékozz Pozitivity-t, mellyel kisiskolás kortól bárki játszhat. A konfliktus elkerülését az is garantálja, hogy ez egy kooperatív társas, amiben mindenki győz.

 

Örök klasszikus társasjátékok karácsonyra

Ha a társaság kevésbé lelkizős, és szerettek egy kicsit versengeni is, nagyszerű karácsonyi játékok számotokra a Dixit és a Concept. Ezek a társasok is hozzájárulnak a személyiségfejlődéshez, fejlesztik a kommunikációt és remek szórakozást biztosítanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Mindkét játék nagy hangsúlyt fektet a kreativitásra, a vizualitásra és az asszociációs készségre, általuk még jobban megismerhetjük játékostársaink gondolkodásmódját, személyiségét. Természetesen nem csak családi körben játszhatók, baráti összejöveteleknek, céges évzáró partiknak is fontos hozzávalói lehetnek. A Dixitnek kaphatók különböző kiegészítői, mint a Dixit Odyssey, Eredet vagy Jubileum, a Conceptnek pedig van kifejezetten gyerekeknek szóló verziója, a Concept Kids: Állatok.

Klasszikus családi társasjáték, ami ugyancsak kitűnő ajándék lehet karácsonyra a Dobble, amit készítői 6 éves kortól ajánlanak. Ebben a kártyajátékban az győz, akinek leghamarabb fogynak el a lapok a kezéből. Akkor tehetsz le egy kártyát, ha sikerül megtalálnod azt az egy figurát, motívumot ami egyezik a nálad lévő és az asztalon lévő lapon. Több változata is elérhető a játéknak, ilyen például a Dobble Kids, amit már 4 éves kortól lehet játszani, illetve a Dobble Harry Potter, ami a közkedvelt J. K. Rowling sorozat varázsvilágát jeleníti meg. Nem csak szórakoztató, de hasznos játék is ez, mert, miközben jól érezzük magunkat, fejlődik koncentrációs- és megfigyelőképességünk is. Egy-egy parti gyorsan lejátszható, így a nyolcfogásos karácsonyi vacsora két fogása között is jut rá idő.

Ha fiúnak szeretnél ajándékot, később olvasd el a Karácsonyi ajándék fiúknak című cikket.
Ha lánynak keresel, akkor a Karácsonyi ajándékok lányoknak című cikk további ötleteket ad.

A legnagyobb újdonságok

2019 karácsonyának egyik legnépszerűbb játéka a Cat Lady volt. Magyar nyelven ebben az évben jelent meg, de eredeti verziója 2017-ben került piacra. Ez a társas tökéletes ajándék a vénlány nagynéninek, aki cicabolond, és előreláthatóan kiskedvencei körében tölti majd öreg napjait. Mechanikáját tekintve egy draftolós, szettgyűjtős játék. Lényege, hogy minél több macskát fogadj be és tudj megetetni. A játék igényel némi gondolkodást és taktikázást, de a szabályok könnyen megérthetők és elsajátíthatók, így egy-két kör után már mindenki profi lesz benne. A Cad Lady egy könnyed, belépő szintű társas, és macskátlanok számára is szórakoztató lehet.

Ha egy kicsit…na jó…sokkal komolyabb játékra vágytok, a 2020-as év elejétől elérhető magyar nyelven is a gamerek körében ismert és elismert Gloomhaven, azaz Homályrév. Kétségek nélkül állíthatom, hogy jelenleg hazánkban (sőt, talán az egész világon) ez a legnagyobb szabású, legszuperebb társasjáték. Ha van a családban, ismerősi körben egy „sheldoncooper”, garantáltan ez a legjobb ajándék számára. A játékosok hat különböző, egyéni célokkal és küldetésekkel rendelkező kalandor bőrébe bújva, egymással összedolgozva kell, hogy túléljenek egy veszélyekkel teli világban. Konkrét játékidőt meghatározni nem lehet, egy-egy menet akár hónapokig is elhúzódhat, s az egyedi szcenáriókból áll majd össze egy nagy történet. Nem könnyű játék…de tényleg! A doboz ugyanis több, mint 10 kg-ot nyom. Szóval, ha épp nincs kivel játszanod, akár edzéshez is használhatod. Hát nem szuper?!

 

És ha már karácsony…

…akkor természetesen nem hagyhatjuk ki a bibliai témájú társasokat. Mit sorolhatunk a karácsonyi társasjátékok közé, ha nem ezeket?! Sokak számára rémisztő lehet a terep, talán túl komolynak tűnik a téma a mókázáshoz. Ugyanakkor sokkal könnyebb egy gyerekkel játékos módon megismertetni a vallást, mintha minden vasárnap misére cipelnénk akarata ellenlére. A Bárka-ovi, a Sátor-ovi és a Jelképeink klasszikus memóriajátékok, melyekben vallási témájú kártyákat kell párosítani. Megismerhetjük rajtuk keresztül Noé bárkájának történetét, a keresztény egyház legfőbb jelképeit és annak a kornak a szellemiségét, melyből a Biblia történetei származnak. Míg ezek a memóriajátékok egészen kis kortól játszhatók, addig a Logisztori 2. – Magyar reformáció nevű társas már inkább idősebbeknek, például konfirmáció előtt állóknak szól. Ebben a játékban a magyar reformáció részleteivel, szereplőivel ismerkedhetünk meg, rengeteg történelmi ismerettel bővíthetjük tudásunkat és sok érdekességet tudhatunk meg, amit nem tanítanak a történelem vagy hittanórákon. A végére maradt a legkézenfekvőbb karácsonyi társasjáték, a Jézus nyomában, aminek középpontjában az ünnep főszereplője áll. Ez egy térképes, gyűjtögetős kvízjáték, melyben Jézus életével és tanításaival kapcsolatosan vértezhetjük fel magunkat bőséges tudásanyaggal, miközben jól szórakozunk.

 

A legnagyobb ajándék, amit adhatunk szeretteinknek, ha minőségi időt töltünk velük. Ezekkel a játékokkal játszva garantált a szórakozás és az élményekkel teli, értékes időtöltés. Látogass el webáruházunkba és válogass a többszáz társas között, ahol minden bizonnyal megtalálod a kedvedre valót.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük