Karácsony Blog

Élő karácsonyfa kiültetése – 3+1 tipp

Élő karácsonyfa

Nagyszerű döntést hozunk, amikor nem támogatjuk a fák megölését, és élő karácsonyfa kerül a lakásunkba – amit az ünnepek után kiültethetünk a kertbe.

Hogyan tegyük ezt?

1. Amíg a lakásban van

Fontos, hogy a fa minél rövidebb ideig legyen a fűtött lakásban. Ilyenkor ugyanis intenzív keringés indul meg benne, és a hamis tavaszérzet miatt a rügyek kifakadhatnak – ezek később lefagynak a téli hidegben.

Arra is figyelj, hogy a fenyő a tűleveleken keresztül párologtat, így érdemes locsolni őt.

2. Kiültetés előtt

Mielőtt kiülteted, szoktasd a hűvösebb hőmérséklethez – nekik sem tesz jót, ha a fűtött lakásból hirtelen kikerülnek a mínuszokba.
Egy-két hétig tegyük őt fűtetlen, de lehetőleg világos helyre a kiültetés előtt.

3. Az ültetés

Konténeres növényt az év bármely szakában ültethetünk, amikor nem fagyott a talaj – a kiültetéshez tehát célszerű egy ilyen időpontot találni. Természetesen ugyanúgy öntözzük be, mint a szokásos tavaszi, vagy őszi ültetésnél. Szárazabb téli napokon a begyökeresedésig locsoljuk meg időnként a kiültetett fenyőt!

Élő karácsonyfa kiültetése

+ 1 tipp

Ha kiültetésre szánjuk a gyökeres fenyőt, érdemes eleve konténeres (tudod, a nagy, fekete “vödörben” árult) fát vásárolni.

Kicsivel drágább ugyan, mint a földlabdás (jutazsákos) növény, de a gyökérzete teljes, így sokkal nagyobb eséllyel éli túl a megpróbáltatást.

Sok sikert!

A cikk eredetileg a Plantae.hu – a Növények Országa blogon jelent meg. Ha érdekel a botanika, kertészet, szívesen olvasnál dísznövények és szobanövények témájában, akkor látogass el a honlapra.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük