Karácsony Blog

Érdekes karácsonyi szokások és szimbólumok a nagyvilágból

Karácsonyi szokások, karácsonyi pókháló

Mi köze van a pókhálónak vagy a cipőknek a karácsonyhoz? Minden országban máshogy ünneplik a karácsonyt, más hagyományok, jelképek, szimbólumok és babonák kapcsolódnak hozzájuk. Összeválogattunk 5 érdekes karácsonyi szokást és szimbólumot a nagyvilágból.

Érdekes karácsonyi szokások és szimbólumok a nagyvilágból

Mikulásvirág

A mikulásvirág Közép- és Észak-Amerikában számít karácsonyi szimbólumnak. A történet szerint egy fiatal mexikói lány nem engedhette meg magának, hogy virágot vásároljon és azt vigyen a templom oltárára karácsonyi ajándékként. Ezért füvet vitt, ami később élénk piros virágba borult. Ezeket a virágokat Flores de Noche Buena-nak nevezik Mexikóban, aminek a jelentése szenteste virágai.

Karácsonyi fagyöngy

A karácsonyi fagyöngy egy olyan karácsonyi szokás, amivel gyakran találkozhatunk amerikai filmekben. Az angolszász kultúrában a fagyöngy hagyományosan a karácsonyi díszítés része, egy darab fagyöngyöt gyakran az ajtófélfára vagy más kiemelt helyre helyeznek a karácsonyi dekorációk között. A hagyomány szerint, ha két ember találkozik a fagyöngy alatt, akkor meg kell csókolniuk egymást. Ha valaki visszautasítja a csókot, az balszerencsét hoz.

Karácsonyi cipő

Izlandon egy különleges karácsonyi szokás van, ami a Mikulás és az adventi naptár kereszteződése. Ez a karácsonyi hagyomány december 12-én kezdődik és 12 napig tart. A gyerekek minden este kiteszik a cipőjüket az ablakba, ha jól viselkedtek, reggelre édesség lesz benne, ha rosszul, akkor pedig krumpli. Az ajándékokat Yule Lads-ék hozzák, akik egyfajta karácsonyi manók, mindegyik egyedi jellemzővel rendelkezik, valamilyen tréfás cselekedetről, huncutkodásról kapták a nevüket, amiket a gyerekek szoktak elkövetni.

Karácsonyi cipődobálás

Egy újabb karácsonyi szokás cipőkkel, ami Csehországban elterjedt. A szingli nők háttal állnak a bejárati ajtónak, és a válluk felett átdobják a cipőjüket. Ha a cipő sarokkal az ajtó felé esik, akkor feltételezhető, hogy egyedülálló marad a következő évben is. E szerint a karácsonyi babona szerint ha a cipő úgy landol, hogy a cipő orra az ajtó felé mutat, akkor a hölgy várhatóan elköltözik a szülői házból, és készülhet az esküvőre.

Karácsonyi pókháló

Az már Magyarországon is köztudott, hogy a pókháló egy jellegzetes dekoráció halloweenkor. De hogy kerül a karácsonyfára? A pókháló dísz elsősorban Ukrajnában népszerű. A legenda szerint egy szegény, de szorgalmas özvegyasszony gyerekeivel egy kis kunyhóban élt. Egy nyári napon egy fenyőtoboz esett a kunyhó földes padlójára és gyökeret vert. Az özvegy gyermekei elkezdték gondozni a fát, abban reménykedtek, hogy télre karácsonyfa lehet belőle. A fa megnőtt, de mikor beköszöntött a szenteste nem volt pénzük, hogy díszeket vegyenek rá, és feldíszítsék. A gyerekek ezért szomorúan feküdtek le. Másnak reggel, mikor felébredtek, egy pók hálóval beszőtte a fát, és mikor kinyitották az ablakot és a napfény beszűrődött, a pókháló ezüst és arany színűvé változott a fénytől. Az anyuka és a gyerekek nagyon boldogok lettek, és soha többé nem éltek szegénységben. Ez a magyarázata annak, hogy Ukrajnában pók és pókháló karácsonyfa díszeket raknak a fára, mert úgy tartják, hogy szerencsét hoz.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük