Karácsony Blog

Karácsony napja, avagy nagykarácsony

karácsony napja

Karácsony a kereszténység második legnagyobb ünnepe a húsvét után. Nagykarácsony napja december 25-e, de karácsonyként szokás emlegetni december 24-ét (Ádám, Éva napja, karácsony böjtje, Szenteste) és a december 26-át (Szent István napja, karácsony másnapja) is.

Karácsony napja – miért ünneplünk december 25-én?

Minden évben december 25-e karácsony napja, vagy másképpen nagykarácsony napja, karácsony első napja. A kereszténységben ez a nap Jézus Krisztus földi születésének ünnepnapja.

Jézus naptár szerinti születésnapját nem jegyezték fel. Ezért történhetett meg, hogy korábban más napokon ünnepelték. Így például május 15-én, Szent Epiphaniosz napján, vagy később január 6-án is. A december 25-i ünnepnapot az első niceai (vagy nikaiai) zsinaton fixálták le 325-ben.

Karácsony napja, azaz Jézus születésének emléknapja nem véletlenül van december 25-én. A római császárkorban ezen a napon ünnepelték Mithrász és Sol Invictus (legyőzhetetlen nap) születésnapját, amelyen kötelező volt a részvétel. A keresztények számára az jelentette a kiutat ebből, hogy ugyanebben az időpontban ünnepelték meg Jézus Krisztus születését.

A kereszténység engedélyezése (312-ben) és elterjedése után aztán hivatalos ünneppé nyilvánították Jézus Krisztus születésnapját. A dátum lefixálása rengeteg vitával járt. Végül azért döntöttek mégis a december 25-e mellett, hogy ezzel ellensúlyozzák a korábbi pogány ünnepet és új, vallási tartalommal töltsék meg azt.

Karácsony napja – nemcsak keresztény ünnep

Habár a tradicionális karácsony a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, nemcsak a keresztények számára fontos ez a nap. A karácsonyt világszerte ünneplik még a nem keresztény emberek is az emberi szeretet, a család, az otthon és a másikkal való törődés ünnepeként.

Az újkori karácsonyi ünnepléshez hozzátartozik a karácsonyi díszítés – karácsonyfa-állítás, karácsonyi égők, színes üveggömbök, girlandok, szaloncukor, – a karácsonyi ebéd, az ajándékozás, a karácsonyi zene, üdvözlőlapok küldése. Ezekkel a karácsonyt kísérő ünnepi külsőségekkel karácsony napja gyorsan az év legnépszerűbb és legvártabb ünnepe lett.

Forrás: lexikon.katolikus.hu, Wikipedia – Karácsony

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük