Karácsony Blog

Karácsony pogány eredete

Karácsonyfa fényei

Karácsony ünnepének időpontját csak 325-ben az első niceai zsinaton fixálták le. De miért esett a választás pont december 25-ére? Milyen pogány ünnepet tartottak ebben az időpontban? Karácsony pogány eredete.

A téli napforduló ünnepe

Karácsony pogány eredete a téli napfordulóhoz vezethető vissza. A mai karácsony jellegéhez hasonló ünnepek már a kereszténység elterjedése előtt is voltak. Ilyen volt például a téli napforduló (szaturnália) ünnepe, ami a Római Birodalom állami ünnepe volt. December 17-25 között táncos vigadalmakat tartottak Szaturnusznak a tiszteletére.
A fény sötétség és halál feletti győzelmét ünnepelték. A szaturnália ünnepe egyre hosszabb lett. Úgy ért véget, hogy a december 25-én bekövetkező napfordulón a szoláris istenek emléknapját megtarthassák.

Ilyenkor vigasságokat tartottak, a házakat örökzöld borostyánnal díszítették és szokás volt a szolgák megajándékozása is.

Később a római császárkorban december 25-én ünnepelték Mithrász és Sol Invictus (legyőzhetetlen nap) születésnapját, amelyen kötelező volt a részvétel. A keresztények számára az jelentette a kiutat ebből, hogy ugyanebben az időpontban ünnepelték meg Jézus születését.

Karácsony pogány eredete – karácsony időpontjának kialakulása

Jézus naptár szerinti, pontos születésnapját nem jegyezték fel sem az evangéliumokban, sem más feljegyzésekben. Ezért történhetett meg, hogy korábban más napokon ünnepelték. Így például május 15-én, Szent Epiphaniosz napján, vagy később január 6-án is. A december 25-i ünnepnapot az első niceai (vagy nikaiai) zsinaton fixálták le 325-ben.

A kereszténység engedélyezése és elterjedése után aztán hivatalos ünneppé nyilvánították Jézus Krisztus születésnapját. A dátum lefixálása rengeteg vitával járt. Végül azért döntöttek mégis a december 25-e mellett, hogy ezzel ellensúlyozzák a korábbi pogány ünnepet és új, vallási tartalommal töltötték meg azt.

Forrás: Wikipedia – Karácsony; mult-kor.hu

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük