Karácsony Blog

Karácsony története ókortól napjainkig

Karácsony - jézus születése

Karácsony a szeretet, a béke, a család és az otthon ünnepe. A keresztény egyház második legnagyobb ünnepe a húsvét után, melyen Jézus Krisztus születését ünnepeljük. De nem mindig volt ez így. Mikortól karácsony a karácsony? Karácsony története ókortól napjainkig.

Karácsony története az ókortól

A mai karácsony jellegéhez hasonló ünnepek már a kereszténység elterjedése előtt is voltak. Ilyen volt például a Római Birodalom téli napforduló ünnepe, a szaturnália ünnepség. December 17-e és 25-e között tartották és a fény diadalát ünnepelték a sötétség felett.

Ilyenkor vigasságokat tartottak, a házakat örökzöld borostyánnal díszítették és szokás volt a szolgák megajándékozása is.

Később a római császárkorban december 25-én ünnepelték Mithrász és Sol Invictus (legyőzhetetlen nap) születésnapját, amelyen kötelező volt a részvétel. A keresztények számára az jelentette a kiutat ebből, hogy ugyanebben az időpontban ünnepelték meg Jézus születését.

A kereszténység engedélyezése és elterjedése után aztán hivatalos ünneppé nyilvánították Jézus Krisztus születésnapját. A dátum lefixálása rengeteg vitával járt. Végül azért döntöttek mégis a december 25-e mellett, hogy ezzel ellensúlyozzák a korábbi pogány ünnepet és új, vallási tartalommal töltötték meg azt.

Karácsony története az újkortól

A XVI. századtól a reformáció új tartalommal töltötte meg a karácsonyt. Korábban főleg csak a templomokban tartották az ünnepeket. A Biblia elterjedésével azonban az ünnepi szertartások elkezdtek beszivárogni az otthonokba is.

Ekkortájt terjedt el a karácsonyfa-állítás szokása is. Első körben Németországban az evangélikusoknál, majd fokozatosan egész Európában, és a kivándorlóknak köszönhetően Amerikában is. Kezdetben gyümölcsökkel és édességekkel díszítették a fát, majd ezeket váltották fel az üveg díszek.

Karácsony története – akadályok Magyarországon

Magyarországon a szocializmus ideje alatt igyekeztek karácsony ünnepének vallásosságát tompítani, eltörölni. Több eszközzel is próbálkoztak:

  • karácsony másnapját munkanappá nyilvánították;
  • éjféli misén részt vevőket besúgták;
  • hivatalos nyelvezetben fenyőünnepnek nevezték át a karácsonyt;
  • ekkor nevezték át advent 3. és 4. vasárnapját ezüst- és aranyvasárnapra;
  • ajándékhozó Jézuska és Mikulás helyett pedig Télapó alakját erősítették.

Ha A karácsony története című filmről kerestél információt, itt találod: A karácsony története (film) >>

Forrás: Wikipedia – Karácsony

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük