Karácsony Blog

Karácsonyi ének (Charles Dickens)

Karácsonyi ének

A Karácsonyi ének (eredeti angol nyelven: A Christmas Carol) Charles Dickens híres, angol író még híresebb regénye. A művet Dickens 1843-ban vetette papírra. Számos nyelvre lefordították, magyarul több fordításban is megjelent.

A Karácsonyi ének rövid története

A Karácsonyi ének főszereplője Ebenezer Scrooge, egy gazdag és fösvény uzsorás, aki utál a világon minden szépet és jót, még a karácsonyt és a karácsonyi készülődést is. Összesen két ember van az életében, de még velük sem tud kedves lenni.

Az egyik ember az unokaöccse, Fred, akivel szinte nem is tartja a kapcsolatot. A másik ember Bob Crachit, az alkalmazottja, akit általában (még karácsonykor is) agyondolgoztat.

Egyik éjszaka Scrooge-nak megjelenik elhunyt üzlettársának szelleme, Jacob Marley, aki hozzá hasonló volt. Most súlyos láncokat cipelve látja viszont őt. Marley elmondja neki, hogy gonoszsága miatt a következő napokban három másik szellem fog hozzá eljönni.

Elsőként az elmúlt karácsonyok szelleme érkezik Scrooge-hoz. Ő megmutatja neki gyerekkora szomorú karácsonyait. Ebből a részből megtudjuk, melyek azok az események, amik Scrooge jellemének kialakulásához vezettek.

A második szellem a jelen karácsonyáé. Ő megmutatja Scrooge-nak Fred és Bob karácsonyát. Bob Crachit szegény ember, kevés fizetéséből fia kezelését sem tudja finanszírozni. Scrooge sajnálni kezdi a kisfiút.

Harmadikként a jövő karácsonyok szelleme látogatja meg az uzsorást, aki megmutatja neki, milyen lesz a jövő karácsonya, ha nem változtat a viselkedésén. Elsőként egy letakart halottat mutat neki, kinek halála miatt mindenki örül. Majd azt is látja, hogy Crachit fia meghal, mert nincs pénzük a kezeltetésére. Végül kiderül, hogy a letakart halott, ő maga: ez a hír sokként éri Scrooge-ot.

Az uzsorás ezek után megváltozik: kedves és jólelkű ember válik belőle. Még alkalmazottja fiának kezelését is kifizeti.

Karácsonyi ének – film és mesefeldolgozások

Dickens Karácsonyi ének című klasszikus regénye máig töretlen népszerűségnek örvend. Ezért is van, hogy számtalan feldolgozása született már. Az egyik legújabb a Walt Disney 2009-es 3D-s animációs filmfeldolgozása, melyben Scrooge-ot Jim Carrey “alakítja”. Alább a hivatalos, angol nyelvű előzetes:

Dickens Karácsonyi énekének talán az egyik leghitelesebb feldolgozása, ez az ausztrál mese, melyet 1982-ben készítettek.

Charles Dickens: Karácsonyi ének (regény)

Dickens eredeti regénye teljes egészében elolvasható a Magyar Elektronikus Könyvtár oldalán: Charles Dickens: Karácsonyi ének (regény) >>

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük