Karácsony Blog

Karácsonyi teríték ötletek

Karácsonyi teríték

 

A karácsony a kereszténység legnépszerűbb és legnagyobb ünnepe. Már november végétől készülünk erre a csodás és meghitt ünnepre az adventi várakozás időszakával. Az idő haladtával egyre nagyobb figyelmet fordítunk az ünnepei előkészületekre, házunkat, otthonunkat, kertünket csinosítjuk, díszítjük. Ennek az időszaknak a beteljesedése az ünnepi karácsonyi vacsora, ahol együtt vagyunk szeretteinkkel, a meghitt családi hangulat mindannyiunk boldogsága, ez az érzés nem hasonlítható semmihez. Ehhez járulhat hozzá a tökéletes karácsonyi teríték is. Karácsonyi teríték ötletek.

Milyen legyen a karácsonyi teríték?

A tökéletes karácsonyi asztal elkészítése, akárcsak az ünnepi karácsonyi menü, gondos előkészítést, tervezést igényel. Sose hagyd az utolsó pillanatokra, már jó előre tervezd meg, mert a kapkodás nem vezet jó eredményre és ne stresszeld át ezt az ünnepi napot. Először is, az karácsonyi étkészlet összhangba kell legyen a menüvel. Mindig eszünk levest, majd jön a főétel, és a desszert, ezért gondoskodj mély-, lapos-, és desszertes tányérról, és ne feledkezz meg a poharakról, az evőeszközökről, és a karácsonyi szalvétáról sem.

Szép karácsonyi teríték ötletek

Határozz el egy hozzád és az otthonodhoz illő színsémát.  A jól megválasztott és harmonikus színösszetétel nem csak az asztalt teszi különlegessé, de meghatározza az  alaphangulatát is a vacsora elfogyasztásának. A klasszikus karácsonyi színsémák a fehér-piros, a fehér-arany, különböző kiegészítőkkel.

karácsonyi teríték kék-fehér-arany színekben

Ha skandináv, vagy vintage stílus felé szeretnél mozdulni, akkor szóba jöhet a kék, drapp, földes színek, de akár a ma divatos rose gold is jól mutat fehér kiegészítőjeként.

karácsonyi teríték drapp színben

A fehér abrosszal megterített asztal a legünnepélyesebb. Ügyelj rá, hogy a terítő ne legyen túl díszítve, egy akár sima fehér terítő is jó benyomást kelt finom dombornyomott mintákkal.

Karácsonyi asztal terítés

Ezután jöhetnek a karácsonyi tányérok. A nagy lapostányér kerüljön a teríték közepére, majd jöhet rá a leveses tányér, és ha van előétel, akkor rá a kistányér. Az evőeszközöket a felhasználásuk sorrendjében helyezzük el, kívülről befelé haladva. A kés és a kanál a jobb oldalon, a villa a bal oldalon kap helyet. A desszertes villa vagy kanál pedig a tányérok feletti részre kerüljön. A poharakat jobb kéz felé helyezd. 

karácsonyi tányér zöld-piros motívumokkal

A karácsonyi tányér kiválasztásához ma már igen széles a választék, ami megkönnyíti, hogy a kiválasztott szín-témához illő karácsonyi étkészletet válassz: sima fehér tányér zöld és piros motívumokkal, vagy arany színű díszítéssel, de akár egy sima fehér tányér is tökéletes lehet dombornyomott díszekkel. 

A tányér tetején helyezd el a karácsonyi szalvétát.

Karácsonyi teríték és karácsonyi asztaldekoráció

Az asztal közepét különbözőképpen díszítheted. Például egy fehér terítőre helyezhetsz egy hosszú piros vagy ezüst színű asztali futót, rá gyertyát vagy adventi koszorút, díszeket.

ezüst-piros asztali futó, gyertya, díszek

Ha van elég hely jól mutat a karácsony klasszikus szimbóluma, egy rénszarvas dísz is. 

rénszarvas dísz

Vigyázz, hogy maradjon hely az étel felszolgálásához, és a kényelmes kiszedéséhez. 

A székeket is díszítheted. Átkötheted szalaggal, masnival, vagy akár fenyőággal is feldobhatod. 

És végül egy kis személyre szabott ráadás. Üdvözöld vendégeidet személyre szóló névkártyával, de akár egy kisebb ajándékot is készíthetsz a tányérra, egy kedves üzenettel, vagy akárcsak a vendég nevével ellátva. 

karácsonyi tányér arany színű ajándékkal

Ez nem csak arra jó, hogy így mindenki különlegesnek érzi magát, de elkerülheted azt a kellemetlen pillanatot is, hogy senki sem tudja hova üljön az asztalhoz.

 

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük