Karácsony Blog

Mikor van karácsony böjtje?

Alma, dió

Karácsonykor a legtöbb ember lelassít egy kicsit és kiélvezi a családi programokat, az otthon melegét. De mit csinálunk karácsony böjtjén? Mikor van karácsony böjtje? Olvasd el most!

Karácsony böjtje mikor van?

Karácsony böjtje nagykarácsony napja előtt van, azaz december 24-én, Ádám Éva napján. Sok helyen e nap estéjét szentestének nevezik.

Ősi hagyomány szerint ezen a napon szigorú böjtöt tartottak. Hamvazószerda és nagypéntek mellett (ezen a két napon is szigorú böjtöt szokás tartani a keresztény hagyomány szerint) karácsony böjtjén is tartózkodtak a húsevéstől. Ez egy örömmel vállalt böjti nap volt, erre utal a latin elnevezés is: ieiunium gaudiosum, azaz „örvendező böjt”.

Hagyományos ételek karácsony böjtjén

Mivel december 24-én szigorú böjtöt tartottak, ezért a böjt alapvető szabályait ilyenkor is betartották:

  • nem ettek húst,
  • sem tejterméket,
  • nem használtak állati zsiradékot,
  • naponta maximum háromszor étkeztek, ebből pedig csak egyszer laktak jól.

Hagyományosan ilyenkor minden családban fogyasztottak mákot, borsót vagy babot, amik a bőséget szimbolizálták (mivel sok szemből áll), almát, ami termékenységet jelentette (vagy néhány helyen a bölcsességet). A dió, méz és fokhagyma sem hiányozhatott a böjti asztalról. Régi hiedelem szerint a dió megmutatta, hogy a következő évben egészséges lesz-e a család, attól függően, hogy a dió egészséges volt-e vagy sem.

Forrás: lexikon.katolikus.hu, szeretlekmagyarorszag.hu

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük