Karácsony Blog

Nagykarácsony község, ahol a magyar Mikulás lakik

karácsonyi bélyeg

Nagykarácsony egy magyarországi község, mely Fejér megye déli részén található. De miért is lett a neve Nagykarácsony? Olvass tovább!

Miért éppen Nagykarácsony?

Az első tanyákat a területen marhapásztorok, summások, cselédek építették. A ridegtartásban lévő marhanyájakat őszutón áthozták a Dunán és Előszállás környékén legeltették egészen karácsonyig. Ekkor az emberek Karácsonyszálláson (vagyis Nagykarácsonyban) gyűltek össze ünnepelni. Vallási kötelezettség volt ez akkoriban, mivel a birtok (Előszállás és Karácsonyszállás területe) a cisztercita rend (Zirci Apátság) birtokában volt, a jószágkormányzók is szerzetesek lettek. A nyájat Szent György napján terelték át Györgyszállásra.

A “szállások” 1953-ban hivatalosan is megszűntek, a területen pedig a valamikori summások – akik a jó termőföld miatt települtek át a területre – és az őslakosok egy gyönyörű falut hoztak létre. A kis falu neve pedig Nagykarácsony lett.

Nagykarácsony nevezetességei

Magyar posta

A Magyar Posta minden karácsonyi ünnep előtt – az ország minden részéből érkező – postai képeslapot különleges (alkalmi) postai bélyegző lenyomattal lát el az ideiglenesen működő postahivatali részlegben.

Mikulásház

Még 1994-ben történt, hogy a Magyar Posta alkotópályázatot hirdetett általános iskolásoknak „Tervezz karácsonyi bélyeget!” címmel. A nyertesek jutalma a díjak mellett nagykarácsonyi táborozás volt a következő esztendőben. Ekkor született meg az ötlet, hogy miért ne lakhatna a magyar Mikulás Nagykarácsonyban.

Így, a nagykarácsonyi önkormányzat és a Magyar Mikulás Alapítvány összefogásával egy üresen álló épületet béreltek ahol 1995-ben megnyílt a Mikulásház. A kezdeményezés sikert aratott, mivel az első évben csak egy hónapig működő Mikulásházba kétezer-ötszáz látogató érkezett az ország minden pontjáról. A ház látogatottsága ezután folyamatosan növekedett. Részben a ház sikerének köszönhető hogy Nagykarácsony lett a Mikulás-levelezés központja.

A nagykarácsonyi téli programokról a hivatalos honlapon juthatsz naprakész információkhoz: Nagykarácsonyi Téli Programok vagy pedig Mikulásfalva Facebook oldalán.

Forrás: nagykaracsony.hu

Kép: Christmas vector created by freepik – www.freepik.com

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük