Karácsony Blog

Kacsamell sütése, avagy a tökéletes rosé kacsamell

Kacsamell sütése serpenyőben

Vannak receptek, amik úgy jók, ahogy vannak. Ez az angol rosé kacsamell recept egyike ezeknek, a tökéletes kacsamell sütése tanulható meg belőle, amit itt mos be is mutatok.

Elöljáróban annyit, hogy mit is jelent ez a „rosé” [ejtsd: rozé] szó a kacsamell esetében? Ez lényegében ugyanaz a francia szó, amit a boroknál is használunk, és magyarul azt jelenti, rózsaszín. Vagyis az igazán finom sült kacsamell kívül ropogós, belül rózsaszín.

De ne ijedj meg, ha esetleg nem szereted a teljesen átsült húsokat – mert a sült kacsamell is éppen ettől lesz rosé -, akkor a receptben megadom azt is, hogyan süsd át teljesen a kacsamellet.

Rosé kacsamell sütése

A rosé kacsamell sütéséhez szükséged lesz egy olyan serpenyőre, amelyet be tudsz tenni a sütőbe. A legjobb, ha öntöttvas serpenyőt használsz. Ha esetleg nincs sütőbe tehető serpenyőd, akkor tedd át nyugodtan egy tepsibe a melleket, mielőtt betennéd a sütőbe.

 1. Először is melegítsd elő a sütőt 220 fokra.
 2. Készítsd elő a kacsamellet: tisztítsd meg ha szükséges (csak a színhús és a bőre maradjon), vágd be éles késsel a bőrét keresztbe, de vigyázz, hogy a húst ne sértsd meg.
 3. Kacsamell sütése 1 - bőre bevágva

  Vágd be a kacsamell bőrét

 4. Sózd és borsozd ízlés szerint. A tökéletes sült kacsamell nem igényel más fűszert.

  Én csak a hús oldalát szoktam fűszerezni, de lehet a bőrét is.

 5. Kacsamell sütése 2 - sóval és borssal fűszerezve

  Fűszerezd sóval és borssal

 6. Tedd a kacsamelleket bőrös felükkel lefelé a hideg serpenyőbe. Kapcsold be a lángot közepesre. Nem szükséges plusz zsiradék hozzá!
 7. 6-8 percig süsd a kacsamelleket a bőrös oldalukon, amíg a bőr szép aranybarnára sül. Időnként öntsd le róla a zsiradékot (vigyázz: nagyon forró!)
 8. Kacsamell sütése serpenyőben

  A bőrös felével lefelé kezdd sütni 6-8 percig

 9. Fordítsd meg a melleket, és süsd 30 másodpercig a húsos oldalukon.
 10. Tedd be a sütőbe, húsos felével lefelé, és süsd ízlés szerint. A sütési idő az alábbiak szerint változik:
  • Rare: 10 perc
  • Közepes (rosé, rózsaszín): 15 perc
  • Teljesen átsütve: 18 perc
 11. Vedd ki a sütőből, és 10 percig hagyd a kacsamelleket pihenni.

  Minden sült hús, így a kacsamell egyik titka, hogy legalább 10 percig hagyjuk pihenni, miután elkészült. Így a hús omlós, szaftos marad.

Sült kacsamell tálalása

A sült kacsamell egy igazi ünnepi étel, de akár egy hétvégi ebédet vagy egy különlegesebb hétköznapi vacsorát is feldobhat. Fejenként 1 db kacsamellet számolj.

A kacsamellet mindenképp frissen tálald, vagyis közvetlenül a fogyasztás idejére legyen kész. Ilyenkor ropogós a bőre, omlós a húsa.

Köretnek tulajdonképpen a hagyományos köretek is illenek hozzá, de ez az étel szerintem finomabb egy kicsit könnyebb körítéssel. Ez lehet pl. bármilyen párolt zöldség (nálunk gyakran készül párolt répa hozzá), de talán a legegyszerűbb igazi franciásan, egy kis kevert zöld salátával, vinaigrette mártással meglocsolva.

Jó étvágyat!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük