Karácsony Blog

Töltött káposzta

Töltött káposzta

A töltött káposzta az egyike a legismertebb és legkedveltebb magyar ételeknek. Mégis, amikor töltött káposzta receptet keres az ember, nehéz helyzetben van.

Milyen töltött káposztára gondolt is pontosan? Hiszen nem csak ahány ház, annyi szokás, de még tájegységenként is igen eltérő a töltött káposzta készítése.

Itt most a legelterjedtebb, klasszikus töltött káposzta receptet mutatom be. Amit – anélkül, hogy bárkit is megbántanék lokálpatrióta érzelmeiben – talán a legtöbben az igazi töltött káposztának tartunk.

Ez savanyú káposztából készül, a fűszerezés rendkívül egyszerű – só, bors, paprika -, és füstölt húsok teszik az ételt kompletté, igazán magyarossá.

Töltött káposzta hozzávalók

Az itt megadott töltött káposzta recept hozzávalói a következők:

A töltelékhez

 • Fél kg darált sertéshús
 • 125 g rizs
 • 1 evőkanál zsír (esetleg olaj)
 • Fél fej hagyma
 • 1/4 teáskanál bors
 • 3/4 tk. só
 • 1 tojás

Káposztaügyileg…

 • 1 fej savanyított vagy friss káposzta (lásd a receptnél)
 • 1 kg savanyúkáposzta (aprókáposzta)

A főzéshez

 • 25 dkg jó minőségű füstölt hús, pl. kolozsvári szalonna, tarja
 • 15 dkg füstölt paprikás kolbász, lángolt kolbász
 • 1 fej hagyma
 • 2 evőkanál zsír (esetleg olaj)
 • 2 teáskanál pirospaprika
 • 8-10 db szemes bors
 • 2 db babérlevél
 • 3 szem szegfűbors

Klasszikus töltött káposzta recept

 1. A töltött káposzta elkészítésének első része az előkészítés.
  1. Legelőször főzd meg félig a rizst. Ehhez kb. másfélszeres mennyiségű vízben tedd fel lassú tűzön, fedő alatt főni, amíg minden leve el nem fő, kb. 8-10 percig. 50 dkg húshoz 12,5 dkg rizst számolj, és kb. 225 ml vizet.
  2. Vágj apróra egy fél fej vöröshagymát, és 2 evőkanál zsírban (esetleg olajban) párold enyhén aranyszínűre, ez kb. 5 perc.

   A töltött káposzta nem az a diétás étel. Nem itt kell a zsírt olajjal kiváltani, szerintem. Használj pl. jó minőségű kacsazsírt vagy libazsírt, vagy olvassz ki szalonnát, és még egy fokkal magasabb szintre emeled az ételt!

  3. Hagyma dinsztelése

  4. Most jön a káposztalevelek előkészítése. Ha savanyított káposztaleveleket használsz, érdemes lehet víz alatt átöblíteni őket, hogy kevésbé erős legyen az ízük. Ha friss káposztát használsz, akkor forrázd le a leveleket, hogy könnyebben kezelhetők legyenek.
  5. Vágd ki a káposztalevelek vastag erét, hogy könnyen összetekerhetők legyenek majd a töltelékkel.
  6. Vágd ki a káposztalevelek ereit

  7. Vágd 2-3 részre a füstölt húst és a kolbászt.
 2. A következő lépés a töltelék elkészítése. Ehhez egy tálban keverd össze a darált húst, a rizst, a párolt hagymát, a tojást, sót és borsot. Természetesen a fűszerezés egyéni, a só mennyisége függ az ízlésedtől, de a teáskanál méretétől vagy a só típusától is. Van, aki ilyenkor egy kevés pirospaprikát is tesz bele a színe miatt. Fél – 1 teáskanállal tegyél bele, ha szeretnél, én nem tettem.
 3. Töltött káposzta tölteléke

 4. Most következik a káposzták megtöltése. Ez talán elsőre bonyolultnak tűnik, de amint ráérzel, nagyon könnyű feladat lesz.
  1. Vegyél az egyik tenyeredbe egy káposztalevelet úgy, hogy az öblös része feléd nézzen.
  2. A levél nagyságától függően másfél – 2 evőkanálnyi tölteléket tegyél a közepébe a tetejénél, ahol erősebb a levél (meg ahol amúgy is adja magát).
  3. Töltött káposzta töltése 1. lépés

  4. Hajtsd rá a húsra és a káposztára a levél egyik felét.
  5. Töltött káposzta töltése 2. lépés

  6. Tekerd fel a káposztát a töltelék körül, amennyire lehet szorosan.
  7. Töltött káposzta töltése 3. lépés
   Töltött káposzta töltése 4. lépés

  8. Az egyik kezedben fogva a káposztát, a kimaradt másik végét egyszerűen nyomkodd be a másik kezed mutatóujjával.
  9. Töltött káposzta töltése 5. lépés

  10. Az elkészült káposztákat – amit amúgy ebben a formájukban is töltelékeknek neveznek – tedd egy tálra vagy tányérra.
  11. Töltött káposzták töltés után

  12. Ha maradt levél, akkor vágd apróra és add majd a lábashoz, amelyben a töltött káposztát fogod főzni.
 5. Ha az összes tölteléket elkészítetted, jöhet a töltött káposzta összeállítása főzése.
  1. Ehhez egy jó nagy lábasban, 2 evőkanál zsírban párolj üvegesre egy fej apróra vágott hagymát, 3-4 perc alatt.
  2. Hagyma párolása

  3. Vedd le a tűzről, adj hozzá 2 teáskanál pirospaprikát, és keverd el.
  4. Hagyma és pirospaprika

  5. A paprikás hagymára terítsd rá az aprókáposzta felét.
  6. Fűszerezd ízlés szerint, én 8-10 szem egész fekete borsot, 2 db babérlevelet és 3 szem szegfűborsot tettem bele.
  7. A töltött káposzta alapja

  8. Erre tedd sorjában a töltelékeket.
  9. Töltött káposzta töltelékek a lábasban

  10. A töltelékek tetejére halmozd a füstölt húst és kolbászt. Ezekből igazából sosem elég, ha szereted akkor akár a receptben megadott mennyiség dupláját is használhatod.
  11. Töltött káposzta és füstölt húsok

  12. Végül a maradék aprókáposzta jön, terítsd szét a lábas tetején.
  13. Töltött káposzta főzés előtt

  14. Engedd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje, és tedd fel főni fedő alatt, eleinte közepes lángon.
  15. Töltött káposzta főzésre készen

  16. Amikor már felforrt, akkor vedd le a lángot, és takarékon főzd a töltött káposztát 2 óráig.
  17. Készre főzött töltött káposzta

 6. Ha kész, akkor már csak a káposztás lé sűrítése és a tálalás van hátra.
 7. Megjegyzés: ez a lépés akár teljesen el is hagyható. Ekkor a töltött káposztát sűrítés és tejföl nélkül, az eredeti levével tudod felszolgálni – sokan így kínálják. Ilyenkor a káposztához az asztalnál kínálj plusz tejfölt.

  1. Vedd ki a töltelékeket és a füstölt húsokat egy tányérra.
  2. Töltött káposzta főzés után
   Aprókáposzta a töltött káposzta levében megfőzve

  3. Egy tálban keverj el 2 dl tejfölt és 2 púpozott evőkanál lisztet.
  4. Adj hozzá egy merőkanálnyit a káposzta főzőlevéből. Keverd el, ezzel kerülöd el, hogy csomós legyen.
  5. Öntsd vissza a tejfölös keveréket a lábasba, keverd el. Forrald be és főzd 2-3 percig.
  6. Töltött káposzta leve elkeverve tejföllel

 8. Tálaláskor – ízlés szerint – az aprókáposztára halmozd a töltelékeket, majd erre a főtt-füstölt húsokat. Kínálj hozzá friss kenyeret és plusz tejfölt.
 9. Töltött káposzta tejföllel

Töltött káposzta változatok

Ahogy a recept elején említettem, a töltött káposzta tulajdonképpen annyi változatban készül, ahány háztartás. Mindenkinek megvan a saját receptje, amire esküszik, amit gyerekkora óta szeret, és ami számára a hagyományos töltött káposztát jelenti.

Ezzel együtt Magyarországon az egyes vidékeknek megvannak a saját töltött káposzta receptjei, az adott környéken mindenki hasonló módon készíti a töltött káposztát.

Debrecenben és környékén például kaporral fűszerezik, Székesfehérvár környékén nagyon egyszerűen csak húsgombócok készülnek – tehát valójában nem töltött a káposzta, csak a nevében az.

Szabolcsi töltött káposzta

Talán a legfurcsább az átlagos magyar olvasó számára – persze aki nem Szabolcsból vagy Észak-Borsodból származik – az ún. szabolcsi töltött káposzta, ami külön fogalom.

Az ország Észak-Keleti részén, Nyíregyháza, Sátoraljaújhely környékén a töltött káposzta édes káposztából készül, és paradicsomos szósszal főzik-kínálják. Tulajdonképpen maga a töltelék szinte ugyanaz, mint savanyú káposzta esetén (vagy legalábbis ugyanannyira egyedien változik), de a húsos töltelék édes és nem savanyú káposztába kerül, amit végül édes paradicsomos szószban tálalnak.

A szabolcsi töltött káposzta elsőre meglehetősen érdekes, ha az ember nem ehhez van szokva. De ugyanolyan finom, és egyik különlegessége, hogy tulajdonképpen egy teljesen más ételről van szó, annyira mások az ízek, mint a hagyományos töltött káposzta esetében.

A szabolcsi töltött káposzta másik különlegessége, hogy Magyarországtól északra – vagyis a Szabolcs – Borsod irányt követve – ugyanebben a formában ismert és kedvelt étel a töltött káposzta például Szlovákiában és Lengyelországban is. Ez utóbbiban Gołąbki, azaz galambocska néven ismert. És már ha töltött káposzta a világban, akkor megjegyzem, hogy az általános, magyar fordítók által használt szó szerinti fordítással ellentétben (stuffed cabbage a töltött káposzta angolul sokkal gyakrabban fordul elő káposztatekercs, azaz cabbage rolls néven. Szóval legközelebb ha egy külföldinek töltött káposztát kínálsz, akkor inkább cabbage rolls néven emlegesd – több esély van rá, hogy megérti, mire gondolsz!

Nálatok hogy készül a töltött káposzta?

Szívesen veszem, ha a hozzászólásoknál megírod, te hogy készíted a töltött káposztát. Akár valami egyedi tippet vagy trükköt ha megosztasz velünk, vagy ha valamelyik tájegységre jellemző töltött káposzta receptet vagy jellemzőt megírsz, sokaknak segítesz vele megismerni a magyar konyha eme jellegzetes ételének különböző arcát!

7 Comments

 1. Erdős Ferencné

  A tölteléket ugyanúgy a leírtak szerint készítem,kivéve, hogy nem minden esetben göngyölöm savanyú káposztába vagy fejes káposztába a tölteléket, hanem,mivel egyik sem volt egy alkalommal itthon, de kelkáposzta volt, ezzel kényszerültem a tölteléket betekerni, és így még finomabb lett a töltött káposzta a szokásosnál.Az összeállítást a fazékban másként kell csinálnom.Ez azért alakult így,mert a családon belül vita volt, hogy ki milyen káposztát szeret. /töltöttet,székelyt,kolozsvárit stb/Összeállítás: alulra kevés savanyú káposzta, rajta szalonnabőr,szeletelt vörös hagyma, oldalas,káposzta, vöröshagyma, fél marék nyers rizs, húsgöngyöleg,füstölt hús szeletek,vöröshagyma,káposzta,fél marék rizs,tarja szeletek v.hagyma, káposzta,fél marék rizs húsgöngyöleg,v.hagyma
  káposzta fél marék rizs, nyakon öntve félig főtt pörkölttel. Felöntve annyi vízzel, hogy ellepje. Így nem kellett külön berántanom. Fokhagymával, fűszerpaprikával, babérlevéllel, sóval, borssal ízesítettem közben. Csuda finom lett így a töltött káposztám. Évek óta így kell elkészítenem. Jó étvágyat hozzá, ha valaki kipróbálja így.

  Reply
  1. Gubrán-Nagy Anna

   Nagyon jól hangzik, köszönjük, hogy megosztottad. Legközelebb kipróbáljuk eszerint is. 🙂

   Reply
 2. Ágimama

  „Mamácskától” (volt idős kolleganőmtől) tanultam ezt a trükköt. A fazékba történő rétegezés közben soronként kevés lisztet és pirospaprikát szórok. Így elkerülhatő a töltelékek kiszedése sűrítés miatt. Tejfölt csak tálalásnál kínálok, mert nálunk nem mindenki szereti. Persze inkább 3 órát főzöm, és kb dupla mennyiséget. Nagyon szeretjük. 😊

  Reply
  1. Szilágyi Balázs (Post author)

   Nagyon jó ötlet!!! 🙂

   Reply
  2. Katalin

   En is így , sűrïtem, menet kozben nem kulon.

   Reply
  3. Ilona

   Hatalmas ötlet, hála érte!

   Reply
 3. Eszter Vida

  Regebben en is hasonloan keszitettem,(paprikaztam a tolteleket), de a ferjem koleszterol szintje miatt, kihagyom az extra husokat, olajat hasznalok, ott csalok, hogy kulon lepiritok aprora vagott szalonna kockakat, majd hozzaadom a dinsztelt hagyma alaphoz, hogy kicsit felturbozzam az izeket, na meg kicsit tobb fuszert. Lehet ez mar nem is toltott kaposzta?

  Reply

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük