Karácsony Blog

Advent jelentése

Adventi koszorú tálban

Advent a karácsony előtti, négyhetes időszak, a várakozás időszaka. De mi az advent jelentése és mire is várakozunk? Advent jelentése és története.

Az advent szó jelentése

Advent karácsony előtt 4 héttel kezdődik, pontosabban december 25-e előtti négy vasárnap és a köztük lévő hétköznapokat nevezzük adventi időszaknak. Adventtal veszi kezdetét a karácsonyi ünnepkör, valamint ekkor kezdődik meg hivatalosan az új egyházi év is.

Az advent szó a latin adventus szóból származik, melynek jelentése “eljövetel”, adventus Domini, azaz az Úr eljövetele. Ez egy várakozási időszak, melyen a keresztény hívő emberek Jézus Krisztus születésére, az Úr eljövetelére készülődnek testileg (böjtöléssel) és lelkileg (imával, befelé fordulással, lecsendesedéssel) is.

Advent vasárnapjaira használatosak a bronzvasárnap (advent 2. vasárnapja), az ezüstvasárnap (advent 3. vasárnapja) és az aranyvasárnap (advent 4. vasárnapja) kifejezések is. Ezt Magyarországon a szocializmus hozadéka, amikor a vallást szerették volna minél jobban kiszorítani az emberek életéből. Ebben az időben a karácsonyt fenyőünnepnek nevezték hivatalos körökben, illetve az ajándékokat is a Télapó hozta (Mikulás és Jézuska helyett).

Adventi szokások

Az adventi időszakhoz többféle szokás is kötődik. A két legismertebb az adventi koszorú készítése, illetve az adventi naptár:

  • Adventi koszorú – készítése egészen újkeletű szokás, csak a 19-20. században terjedt el. Először egy német evangélikus lelkész készített “adventi koszorút”. Általában fenyőágakból szokták készíteni (persze ma már vannak nagyon modern kivitelezések is) és 4 gyertyával jelölik a 4 adventi vasárnapot. A hagyományos változatban a gyertyák színe a lila (a bűnbánat színe), kivéve a 3. vasárnapot, ami az öröm vasárnapja, ezért ennek színe a rózsaszín.
  • Adventi naptár – szintén egy német területről származó szokás a 20. század elejétől kezdett elterjedni Magyarországon is. A hagyományos adventi naptár egy kartonból készített vékony dobozka, melyen 24 ablak jelzi a december 1-jétől karácsonyig fennmaradó 24 napot. Ha kinyitjuk a kis ablakot, kis csokoládéformát találunk benne, melyből minden nap egyet ehetünk meg. Természetesen ma már ennek is vannak modern formái, sőt már nemcsak csokoládét, de kisebb ajándékokat is szokás adni főleg a gyermekeknek.
Adventi naptár

Modern adventi naptár

Advent többek között az elmélyülés és a lecsendesedés időszaka is. Régebben ez az időszak szigorú böjttel járt együtt, ez mára már enyhült, a legtöbb helyen el is tűnt. Egyes vidékeken, vallásosabb családokban még advent péntekjein böjtölnek, húsmentes ételeket esznek. Adventben nem szokás hangos mulatságokat, lagzikat tartani.

Adventi időszakban a legtöbb templomban tartanak rorátét, ami hajnali misét jelent (nevezik még angyalmisének vagy aranymisének is). Advent első vasárnapjától egészen karácsony első napjáig minden hajnalban együtt imádkoznak a hívek Szűz Mária tiszteletére, együtt élik meg a várakozás időszakát.

Forrás: lexikon.katolikus.hu; Wikipedia – Advent; Adventi gyűjtemény

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük