Karácsony Blog

Adventi koszorú

Piros adventi koszorú

Az adventi koszorú készítése egészen újkeletű szokás, de gyorsan közkedvelt lett az egész világon. Mióta készítjük és mit jelentenek az egyes gyertyák? Adventi koszorú története, adventi koszorú házilag.

Az adventi koszorú története

Az advent már nagyon régóta egy várakozási idő karácsony előtt. Egyben egy lecsendesedés, önmagunk és a család felé fordulás, illetve egy előkészületi időszak. Az adventi koszorú készítése azonban egy egészen újkeletű szokás, csak a 19-20. században terjedt el. Először egy német evangélikus lelkész készített “adventi koszorút”, ami a ma ismert adventi koszorútól kicsit messze áll, főleg méreteiben.

Johann H. Wichern német evangélikus lelkész volt az, aki 1839-ben először elkészítette a ma ismert adventi koszorú ősét. Mégpedig úgy, hogy egy szekérkereket függesztett fel az általa alapított hamburgi gyermekotthonban, amire 24 gyertyát tett (4 nagyobb fehéret – ami a 4 vasárnapot jelképezte – és 20 kisebb piros gyertyát, amit a hétköznapokon gyújtottak meg) és minden nap meggyújtott egyet karácsonyig.

A koszorú hamar népszerű lett az evangélikus templomokban, majd 1925-től a katolikusok is kezdték átvenni a már egyszerűsített (4 gyertyás változat) adventi koszorú készítés szokását.

Minimál adventi koszorú

Az adventi koszorú egy mai változata

Az adventi koszorú gyertyái

Manapság a hagyományos adventi koszorút fenyőágakból szokták készíteni (persze vannak nagyon modern, a hagyományostól eltérő kivitelezések is) és 4 gyertyával jelölik a 4 adventi vasárnapot. A hagyományos változatban három (az első, a második és a negyedik) gyertya színe a lila (a bűnbánat színe). Advent 3. vasárnapja, az öröm vasárnapja, ezért a harmadik gyertya színe a rózsaszín.

A gyertyákat advent vasárnapjain gyújtják meg (vagy néhol előző este), minden vasárnap eggyel többet. Egészen advent negyedik vasárnapjáig, amikor mind a 4 gyertyát meggyújtják. Sok helyen aztán a karácsonyi asztal díszeként szolgál.

Minden gyertya szimbolizál valamit és a katolikus szimbolika szerint egy-egy személyre vagy közösségre is utalnak:

  1. Ádám és Éva – mint akiknek elsőként ígérte meg Isten a megváltást (hit – lila gyertya);
  2. zsidó nép – akinek megígérte, hogy közülük származik a Messiás (remény – lila gyertya);
  3. Szűz Mária – aki megszülte a Fiút (öröm – rózsaszín gyertya);
  4. Keresztelő Szent János – aki hirdette Jézus eljövetelét, és készítette az utat az emberek szívéhez (szeretet – lila gyertya).

Az adventi koszorú egy olyan kapocs, ami összeköti a templomot, a vallást, az egyházat az otthonainkkal. Egy paraliturgikus szokás, ami azt jelenti, hogy nem is liturgikus (nem egyházi szertartáshoz tartozó), de nem is teljesen profán szokás.

Advent vasárnapjaira használatosak a bronzvasárnap (advent 2. vasárnapja), az ezüstvasárnap (advent 3. vasárnapja) és az aranyvasárnap (advent 4. vasárnapja) kifejezések is. Ezt Magyarországon a szocializmus hozadéka, amikor a vallást szerették volna minél jobban kiszorítani az emberek életéből. Ebben az időben a karácsonyt fenyőünnepnek nevezték hivatalos körökben, illetve az ajándékokat is a Télapó hozta (Mikulás és Jézuska helyett).

Adventi koszorú házilag

Az adventet megelőző hetekben már az összes virágüzletben és nagyobb áruházban válogathatunk a számtalan, szebbnél szebb koszorúk közül. Azonban az adventi koszorú házilag is elkészíthető. Sőt, saját kezűleg készítve még nagyobb értéke lesz, főleg ha a család együtt készíti.

Néhány kép inspirációként az idei adventi koszorú elkészítéséhez:

Adventi koszorú tálban

Adventi koszorú tálban

Adventi koszorú natúr színekkel

Adventi koszorú natúr színekkel

Piros adventi „koszorú” hosszú tálon

Piros adventi"koszorú" hosszú tálon

Piros adventi koszorú

Piros adventi koszorú

Adventi koszorú gömbökből

Adventi koszorú gömbökből

Inspiráció egy hagyományostól eltérő adventi koszorúhoz:

Forrás: Wikipedia – Advent; Esztergom-Budapesti Főegyházmegye lapja 2017/4; femina.hu

A cikk főképének forrása: Photo by David Bartus from Pexels

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük