Karácsony Blog

Az adventi naptár eredete

Zsákos adventi naptár

Az adventi koszorú mellett a másik közkedvelt adventi szokás az adventi naptár készítés. De honnan ered ez a szokás? Olvass tovább, mert ötleteket is adunk az idei adventi kalendárium készítéshez.

Adventi naptár története

Ahogyan az adventi koszorú készítésének szokása, úgy az adventi naptár készítés is egy német területről származó szokás. Először egy német anyuka készített a kisfiának a maihoz hasonló adventi kalendáriumot 1900 környékén.

Mivel Gerhard (a kisfiú, akinek az első naptár készült) már hetekkel karácsony előtt türelmetlenkedett, ezért anyukája kitalálta számára az adventi naptárt: egy kartonlapot 24 részre osztott fel és mindegyik részre rátűzött egy-egy csokoládét. Ebből Szentestéig minden nap egyet ehetett meg a fiúcska. A legenda szerint a kisfiú felnőtt korában sem felejtette el ezt a kedves szokást és egy egész vállalkozást épített az adventi kalendáriumok készítésére.

Magyarországon a 20. század elejétől kezdett elterjedni. A hagyományos adventi naptár egy kartonból készített vékony dobozka, melyen 24 ablak jelzi a december 1-jétől karácsonyig fennmaradó 24 napot. Ha kinyitjuk az aznapi kis ablakot, kis csokoládéformát találunk benne. December 1-től 24-ig minden nap egyet nyithatunk ki a kis ablakokból, és egyet ehetünk meg a csokoládéból.

Adventi naptár ötletek

Természetesen ma már ennek is vannak modern formái, sőt már nemcsak csokoládét, de kisebb ajándékokat is szokás adni főleg a gyermekeknek.

Varrott adventi naptár

Varrott adventi naptár

Gyufásdobozok kreatív felhasználása

Gyufásdoboz adventi naptár

Díszített fehér papírzacskók

Papírzacskós adventi naptár

Adventi naptár-dobozkák

Adventi naptár dobozkák

Vonatos adventi naptár

Vonatos adventi naptár

Számos zsákocskák

Zsákos adventi naptár

Forrás: egeszsegtukor.hu; Wikipedia – Advent

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük