Karácsony Blog

Grincsfa – mi fán terem?

grincs

Modern divat, új karácsonyi őrület jelent meg nálunk is, egy amerikai animációs film kapcsán. Lássuk mi fán terem ez a különös grincsfa?

A grincsfa története

A grincs története egy amerikai meseíró és karikaturista bizonyos Theodor Seuss Geisel tollából született mese. A Grincs című könyvet 1957-ben írta meg a szerző.
„Az író Dr. Seuss néven több mint 60 gyerekkönyvet írt rímes, verses formában, illetve rajzolt félreismerhetetlen, egyedi, kicsit rémisztő stílusban. Könyveinek érdekessége, hogy – mivel olvasni tanuló gyerekeknek íródtak – nagyon kis szókinccsel dolgozik, ettől nagyon könnyen érthetőek a történetek. ” (Forrás: Wikipédia)

A Grincs könyv alapján született meg a mesefilm, melynek egy kis eleme a grincsfa. A grincs, egy zsémbes, rossz természetű, cinikus, zöld, szőrös manó, aki utálja a karácsonyt. A sértődött Grincs, el akarja lopni a karácsonyt, hogy az embereknek ne legyen öröme. Csak úgy tudta ellopni a karácsonyfákat, hogy gúzsba kötötte őket, és elgörbült a hegyük. Így lett belőlük grincsfa, vagy manófa. A teljes sztorit nézzétek meg a filmen.

A Grincs hivatalos magyar nyelvű előzetes:

A grincsfa jelentése

A leleményes üzletemberek persze egyből bizniszt szagoltak a grincsfa körül. Így gyorsan divatba hozták ezt a kelléket is. Karácsony tájékán, egyszer csak tele lett minden, az összekötözött, lefelé kunkorodó hegyű, felcicomázott, manósapka formára alakított grincsfával.

Valódi kulturális gyökerei tehát nincsenek. A jelentését leginkább azok tudják értelmezni, akik az olvasni tanuló gyerekek számára írt, csekély szókincsű angol nyelvű mesét olvasgatják, vagy lelkesen nézik a kitalált történetből készült családi animációs filmet. A történetnek meg van a maga gyermeki bája, de maga a grincsfa, nem kap benne akkora szerepet, hogy e köré különösebb jelentést lenne érdemes társítani. Egyszerűen divatos dekoráció.

Tipikus példája annak, hogyan lehet egy családi animációs filmmel divatba hozott, jópofa tárgyból világra szóló bizniszt csinálni. Most már nem csak Miki Egér bögrét, meg Bath Man gyerekágyat lehet kapni az ajándékpiacon, de megvásárolható a grincsfa is.

Miből készül a grincsfa?

A grincsfa jellemzője, hogy elkészítéséhez nincs szükség a nemes és különleges fenyőre.

A fenyő egy igazán sokoldalú növényünk, melynek minden porcikája az életünket szolgálja. A törzséből építkeznek, bútorokat, munkaeszközöket faragnak az emberek, a gyantáját ragasztásra illatosításra, hegedűgyanta készítéshez is használják. A fenyő kérgéből talajtakarót készítenek, ami elűzi a rovarokat, a fenyőgyantatej, az asztmás köhögési ingerre való orvosság.

Nos a grincsfa kevésbé nemes örökzöldekből készül. Legjobb alapanyaga a zanót. A zanótok a pillangósvirágúak családjába, ezen belül a zanótfélék nemzetségébe tartoznak. Amiből a karácsonyi díszt készíthetjük, az a közönséges seprűzanót (latin nevén Cytisus/Sarothamnus scoparius).

A seprűzanót hosszú vesszejű, szürkés-zöld, évelő cserje. Nem fa, hanem lágyszárú növény. Levelei aprók, tojásdad alakúak, és nagy részük már virágzáskor lehull. Sárga, illatos virágai május-júniusban nyílnak. Fagytűrő gyorsan növekvő növény, Magyarországon a nyugati országrész területeinek savanyú talajain őshonos. Jó tudni, főleg kisgyerekes anyukáknak, hogy a növény minden része enyhén mérgező. Ha zanótot nem tudsz szerezni, leylandi ciprust, vagy tuját is használhatsz, de az élő tuja szinte biztos, hogy belepusztul, ha grincsfát kötözöl belőle.

Grincsfa

Grincsfa készítése házilag

Hozzávalók:

Ezek nagy része minden háztartásban eleve megtalálható kivétel a növény maga és az oázis.

 • Zanót, esetleg leylandi ciprus- vagy tujaágak. Egy közepes fához 2 csomag zanót kell ami kb. 1400 forinttól beszerezhető. Hossza 100-130 cm között van.
 • Zöld, vagy színes drót – ezzel lehet formázni
 • Egy stabil kaspó ami nem lyukas hogy megtartsa a vizet, és akkora hogy elbírja a grincsfát.
 • Oázis, amit bele kell szabni a kaspóba és jól be kell áztatni
 • Díszítéshez, ami otthon van: szalagok, díszek, fenyőágak, műhó, gyöngyök, függők, tobozok stb.
 • Ragasztópisztoly

Elkészítés:

 1. A kaspóba nagyjából 3/4 magasságig tedd bele a vízbe áztatott oázist, majd szépen elosztva szúrd bele az ágakat. Hagyj ki az oázis szélén kb. egy ujjnyi széles helyet, hogy legyen hová beszúrni az alacsonyabb díszítőágakat.
 2. A dróttal kezd el fokozatosan körbetekerni a szálakat úgy, hogy a fa egyre vékonyodjon. Ha nem vékonyodna eléggé, a középső szálakból vágj le ahogy felfelé haladsz, a szélsőktől nem fog látszani, hogy levágtad.
 3. Ahogy haladsz a csúcsa felé, kezdd el görbíteni az elvékonyodó részt. Látni fogod az alakjából, hogy milyen hosszan, és milyen ívben kell görbülnie. A dróttal tudod jól formázni a manósapka alakját.
 4. Egy dekoratív szalaggal spirálisan tekerd körbe. Időnként ragasztópisztolyos ragaccsal rögzítsd a szalagot, hogy később ne csúszkáljon el.
 5. Ha megvan a grincsfa alapja, elkezdheted saját ízlésed szerint feldíszíteni, körben beszurkálod a rövidebb ágakat, majd betűző ráakasztható díszekkel folytathatod. Tehetsz rá csüngő csúcsdíszt, gömböt, minden a fantáziádra van bízva.

Kiszáradás ellen:

Mivel vágott növényed van, néha pótold a kiszáradó vizet, locsolgasd meg az oázist, hogy a dekorációd tovább tartson.

Grincsfa árak

A grincsfa ára nagyban függ attól hogy milyen méretű. A kicsiket 6000 Ft -tól lehet megvenni. De a nagy és különlegesen díszített darabokért 15-17 ezer Ft-ot is elkérnek. A divatos grincsfák készítésére már workshopot is szerveznek. Ha a környékeden találsz ilyet, akkor egy jó kis program lehet belőle, a hozzávalókat eleve ott megkapod, és sok apró praktikát is elmondanak neked. A kész grincsfádat otthon tovább alakíthatod.

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük