Karácsony Blog

Karácsony időpontja

karácsony időpontja

Karácsony időpontja, a húsvéttól eltérően, fix időpontban van minden évben. Csak az változik, hogy éppen a hét melyik napjára esik. Karácsony időpontja, mikor kezdődik karácsony ünnepe.

Karácsony időpontja mikor van?

Sokan tévesen úgy tudják, karácsony időpontja december 24-e. Pedig ez a nap “csak” Ádám Éva napja, vagy másképpen karácsony böjtje, és nevezik Szentestének is. Bár a karácsonyi ünnepkörhöz hozzátartozik, de mégsem ez az igazi karácsony kezdete.

Karácsony időpontja (vagy nagykarácsony) minden évben december 25-én van. December 26-a pedig karácsony másnapja, vagy másképpen Szent István vértanú ünnepe.

Karácsony időpontjának kialakulása

Jézus naptár szerinti születésnapját nem jegyezték fel. Ezért történhetett meg, hogy korábban más napokon ünnepelték. Így például május 15-én, Szent Epiphaniosz napján, vagy később január 6-án is. A december 25-i ünnepnapot az első niceai (vagy nikaiai) zsinaton fixálták le 325-ben.

Karácsony napja, azaz Jézus születésének emléknapja nem véletlenül van december 25-én. A római császárkorban ezen a napon ünnepelték Mithrász és Sol Invictus (legyőzhetetlen nap) születésnapját, amelyen kötelező volt a részvétel. A keresztények számára az jelentette a kiutat ebből, hogy ugyanebben az időpontban ünnepelték meg Jézus Krisztus születését.

A kereszténység engedélyezése (312-ben) és elterjedése után aztán hivatalos ünneppé nyilvánították Jézus Krisztus születésnapját. A dátum lefixálása rengeteg vitával járt. Végül azért döntöttek mégis a december 25-e mellett, hogy ezzel ellensúlyozzák a korábbi pogány ünnepet és új, vallási tartalommal töltsék meg azt.

Forrás: Wikipedia – Karácsony

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük