Karácsony Blog

Karácsony 2026

karácsony 2026

Karácsony ünnepe nem mozgó ünnep mint például a húsvét vagy a pünkösd. Minden évben fix időpontban ünnepeljük, csak az változik, éppen a hét melyik napjára esik. Milyen napokon lesz karácsony 2026-ban?

Karácsony időpontja

Karácsony napja (vagy nagykarácsony) minden évben december 25-én van. December 26-a pedig karácsony másnapja, vagy másképpen Szent István vértanú ünnepe.

Sokan tévesen úgy tudják, már december 24-e is karácsony. Pedig ez a nap “csak” Ádám Éva napja, vagy másképpen karácsony böjtje, és nevezik Szentestének is. Bár a karácsonyi ünnepkörhöz hozzátartozik, de mégsem ez az igazi karácsony kezdete.

A vallásos emberek Szentestén mennek el az éjféli misére. Ez karácsony ünnepének első szentmiséje, ami tulajdonképpen teljes egészében átnyúlik december 25-ére, nagykarácsony napjára. Már ha valóban éjfélkor tartják. (Kényelmi szempontból ma már több helyen korábban tartják meg.)

Mikor van karácsony 2026-ban?

Karácsony 2026-ban is december 25-én lesz, ami idén pénteki napra esik. Karácsony másnapja pedig december 26-a, ami 2026-ban szombaton lesz.

Nézd meg azt is, mikor kezdődik idén az adventi időszak, mikor vannak az adventi vasárnapok 2026-ban: advent 2026 »

Itt pedig megtudhatod, hány nap van még idén karácsonyig: karácsony visszaszámláló »

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.