Karácsony Blog

Kutya karácsonyra

Kutya karácsonyra

Az ünnepek közeledtével ugrásszerűen megnő a kereslet a kisállatok, a kutyák iránt. Gyerekek sokasága ír levelet a Jézuskához, melyben kutyát kér a fa alá. Kedvesünk régóta dédelgetett álma egy kiskutya, s mi teljesíteni szeretnénk kívánságát. Vajon megfelelő ajándék egy kutya karácsonyra? Ebben a cikkben megtudhatod, jó ötlet-e kutyát adni karácsonyra.

Kutya karácsonyra – csak a gyerek vagy kedvesünk kedvéért soha!

Amennyiben szülőként szeretnénk eleget tenni gyermekünk kívánságának, tudnunk kell, hogy magunknak vesszük a kutyát. Egy kisgyerek nem képes – s nem is feladata – ellátni egy kutyát. A szakadó esőben vagy havazásban nem a gyerek fogja sétáltatni a kutyát, nem ő fogja állatorvos vinni. Nem utolsó sorban nem a gyerek keresi meg a kutya tartásához, ellátásához szükséges anyagi javakat.

Ha kedvesünket szeretnénk megajándékozni karácsonykor egy kiskutyával, tudnunk kell, hogy a felelősség, az ellátása, közös feladat. Közösen jár lemondásokkal, alkalmazkodással, életünk átszervezésével.

Kutya karácsonyra – életünk átszervezése

Egy kutya érkezése a családba mindig lemondásokkal, szervezéssel jár. Felelős gazdiknak természetesen ezen változások nem negatívumként csapódnak le. A kutya társas lény. Szüksége van a gazdájára, a közelségre, egy jól bevált rutinra. Kutya vállalása előtt az alábbi pontokat mindenképp gondoljuk végig:

  • Kutyát 10-15 évre vállalsz – Végig kell gondolni, hogy lesz-e elég idő, energia, lehetőség arra, hogy ennyi ideig felelősen tudjak gondozni egy kutyát. Lesz-e segítségem, ha el kell mennem valahová, ha beteg vagyok stb., aki ellátja azon idő alatt a kedvencemet.
  • A kutyus érkezésekor az első 1-2 hétben valakinek folyamatosan otthon kell lennie. Így lehet legkönnyebben szobatisztaságra nevelni, szocializálni.
  • Szabadidő – Munka/iskola után egyből haza kell mennünk, hiszen kutyusunk várja a sétát, a közös játékot. Különösen igaz akkor, ha a kutya velünk él bent a lakásban.
    Nem fogja tudni saját magát kiengedni a sétához.
  • Nyaralás, egész napos távollétek – Egész napos távollétek, nyaralások komoly szervezést igényelnek. Jöhet-e velünk a kutya, milyen helyre, hová lehet bevenni? Ha kutya nélkül szeretnénk eltölteni pár napot, ki az, akire maximálisan rá lehet bízni? S az, akit a kutya is elfogad? Ezek mind-mind kulcsfontosságú kérdések.
  • Séta, játszás rossz időben/ fáradtan – Ha esik, ha fúj, ha fáradtak vagyunk, a séta, a kutyával való napi programok nem maradhatnak el. Mindennapos kötelezettségünknek eleget kell tennünk akkor is, ha nem vagyunk a legjobb passzban.
  • Kitartás, türelem – Egy kutya neveléséhez, szocializálásához idő, türelem és kitartás szükséges. Vannak kutyák, akiknek gyorsabban, egyszerűbben megy például a szobatisztaság, vannak, akiknek nem. Vannak, akik a kezdeti időszakban rombolnak, mindent megrágnak. Ezen lehetőségekre, kellemetlenségekre fel kell készülnünk, s meg kell tanulnunk kezelni őket.
  • Esetleges egészségügyi nehézségek – Kutyusunknak, akár az adott fajta specifikusságából adódóan, lehetnek különböző egészségügyi problémái. Ezek mind odafigyelést, esetlegesen a tüneteket érintő megfelelő kezelést igényelnek.
  • Kutyaiskola – Jó, ha tudjuk, hogy a szocializáció, kutyusunk nevelés során nagyon hasznos a kutyaiskola. Nem csupán a kutya, hanem a gazdi is tanul. Megtanulja hogyan kommunikáljon kedvencével. Ez szintén idő, energia, s pénz is.

Kutya karácsonyra – tenyésztők, menhelyek

Kutya piros takaróval

A „karácsonyi kutyák” nagy százaléka kerül menhelyekre. Az ünnepek után döbbenek rá az emberek, hogy nincs elég idejük, türelmük egy kutya neveléséhez, a kutyával való élethez.

Nem meglepő tehát, hogy felelős tenyésztők nem adnak el kiskutyát úgynevezett ünnepi ajándékként. Egy felelős tenyésztőtől származó kiskutya nem bármi áron és nem bárkinek eladó. Nem véletlen, hogy több hónapos, akár éves előjegyzési, várakozási lista van. Ez az időszak alkalmas arra, hogy mindkét fél megbizonyosodjon arról, hogy készen áll a gazdi a kiskutya gondozására.

Kutya karácsonyra – miért nem jó az időzítés?

A karácsony miért nem jó időzítés egy kutya számára? A karácsony a szeretet ünnepe, amikor általában sürgés-forgás van. Családtagok, barátok jönnek-mennek, ünnepelünk. Ezek a tényezők, a nyüzsgés nem ideálisak egy újonnan érkező kutya számára. Akár kölyökkutyát, akár menhelyről örökbe fogadott kutyát veszünk magunkhoz, nyugalomra van szüksége. Arra, hogy megismerje az otthonát, a gazdáit.

Fontos megemlíteni, hogy teljesen váratlanul ne ajándékozzunk meg senkit kutyával. Gondoljunk bele, mit érezhet az, aki még nincs felkészülve egy ekkora felelősségre, elköteleződésre – az anyagi vonzatát nem is említve!

Persze, ha az ajándékozott felkészült rá, akkor nincs akadálya, hogy máris a kutyanevek közt keresgessünk.

Nézd meg további karácsonyi ajándék ötleteinket is!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük